Solliciteren? Vertrouw op je netwerk!

Wist je dat een groot deel van alle vacatures nooit op internet komt? Voordat de organisatie zo ver is, is de functie namelijk in 30% van de vacatures al ingevuld. En meedingen naar deze vacatures is zeer kansrijk.

Dat heeft een paar redenen: allereerst is de concurrentie hier minder massaal dan bij  vacatures op internet. Daarnaast heb je een streepje voor als jij door een collega bent geïntroduceerd. Deze persoon gelooft immers dat jij in de organisatie past. En in het begin van de zoektocht is een organisatie nog heel flexibel richting mogelijke oplossingen. De kans om dit soort banen te bemachtigen is daarom veel groter. Zet je netwerk daarom dus in!

Veel mensen vinden het echter bezwaarlijk om bekenden om hulp te vragen. Ze willen zich niet opdringen, bedenken hoe ongemakkelijk het gesprek kan zijn, als de ander hen niet als collega wil, of ze willen de ander niet in een lastig parket brengen. Jammer! Want als mensen niet weten dat je geïnteresseerd bent in een andere baan, kunnen ze ook niet met je meedenken.

Bekijk het eens van de andere kant: hoe zou jij het vinden als iemand jou zou vertellen dat hij op zoek is naar een baan? Bedenk dat het de meesten van ons een goed gevoel geeft om iemand te kunnen helpen. En wellicht helpen ze niet alleen jou, maar ook hun werkgever. Het is namelijk helemaal niet gemakkelijk om goede mensen te vinden.

Dus weg met die gêne. Vertel overal en aan iedereen met wie je praat dat je op zoek bent en wat je zou willen doen. Je zult zien dat de gouden tip uit onverwachte hoek kan komen. Echt, netwerken maakt je kans op een baan zo veel groter!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *