Onderhandelen over je salaris? Zo doe je dat:

Salarisonderhandelingen zijn tricky; je bent dicht bij een nieuwe baan, en je moet er niet aan denken dat het toch niet door gaat. Dat maakt je kwetsbaar. Ik heb 6 tips voor je om een maximaal salaris uit te onderhandelen:

  1. Streef naar een compromis. Jij wil de baan, maar je toekomstige werkgever wil jou; hij vindt jou immers de beste kandidaat. Jullie zijn daarom allebei bereid om water bij de wijn te doen. Voel je dus vrij om te vragen.
  2. Ga niet te snel akkoord. Het eerste aanbod is geen eindbod, ook al zegt men van wel. Vraag dus om meer als je denkt dat dat redelijk is.
  3. Bereid je goed voor. Kijk op het Intermediair Salariskompas welk salaris reëel is voor deze functie in deze branche. Onderzoek of er een Cao van toepassing is. Of kijk of je iemand kent die je kunt vragen naar de salarisbandbreedte in jouw functie.
  4. Je huidige salaris is niet het uitgangspunt voor je nieuwe salaris. Je kunt gerust aangeven dat je meer wil gaan verdienen in een nieuwe baan. Maar zorg dan wel dat je weet welk salaris marktconform is en waarom je dat waard bent.
  5. Strijd met open vizier. Benoem jouw overwegingen, maar vraag ook naar die van je nieuwe werkgever. Als je weet wat belangrijk is voor de ander, waar de grenzen ‘hard’ zijn en waar ‘zacht’, is er heel veel mogelijk om een compromis te bereiken.
  6. Je hebt nog één laatste troef. Als de onderhandeling bijna klaar is, en je voelt dat je veel water bij de wijn hebt moeten doen, benoem dat dan en vraag of je nieuwe werkgever niet nog iets kan doen om je een beetje tegemoet te komen. Wedden dat er nog iets extra mogelijk is?

Succes met de onderhandelingen en veel plezier met je nieuwe baan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *