Worden wie je bent

Een prachtige uitdrukking, al is ie helaas niet van mij. Maar worden wie je bent is wel dé kern van succesvol solliciteren.

Veel sollicitanten solliciteren op zoveel mogelijk vacatures. Ze willen best iets heel anders gaan doen, of genoegen nemen met een baan onder hun niveau, als ze maar een baan vinden.  Begrijpelijk, maar bekijk deze manier van solliciteren nu eens vanuit de ogen van een werkgever.

Als werkgever en werknemer ga je een relatie aan, die wel  wat lijkt op een huwelijk. Vergelijk een sollicitatie daarom maar eens met een huwelijksaanzoek. En bedenk tegen wie jij ‘ja’ zou zeggen. Tegen de kandidaat die gewoon nu wil trouwen en waarvoor jij een van de vele opties bent? Of tegen de kandidaat die begrijpt wat jij wil omdat hij precies hetzelfde wil? Deze kandidaat wil niets liever dan bij jouw bedrijf werken, precies op deze functie en kan niet wachten tot hij kan beginnen. Wie kies jij?

Juist. Zorg dus dat jij die tweede kandidaat wordt, en niet blijft solliciteren op de manier van de eerste. Zoek goed uit welke baan en welke functie nu echt goed bij je passen. En waarom. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen en onder welke omstandigheden kom jij helemaal tot je recht? Waar ben jij goed in? Als je dat allemaal weet, weet je wie je bent en kun je ook besluiten ‘wat je wil worden’.

En dat maakt solliciteren ineens een heel stuk gemakkelijker. Je kunt gericht op zoek naar een baan die echt bij je past en je hebt ook nog eens alle argumenten bij elkaar om je toekomstige werkgever te overtuigen dat hij jou aan moet nemen. Dat is dus worden wie je bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *