De valkuil van de selffulfilling prophecy

Vorige week schreef Nu.nl dat oudere sollicitanten, ook bij een tekort op de arbeidsmarkt, weinig kans op een baan hebben. Dat klopt gelukkig niet.

Er zijn helaas wel mensen die al heel lang solliciteren en die het maar niet lukt om een baan te bemachtigen. Ook nu, in deze arbeidsmarkt. Als je dan wat ouder bent en je hoort keer op keer dat het aan je leeftijd ligt, ga je dat geloven en heb je minder oog voor andere mogelijke oorzaken. Die pak je  niet aan. Maar ‘als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je hetzelfde resultaat wat je altijd al kreeg’; in dit geval weer een afwijzing. Er zijn echter ook legio andere mogelijke oorzaken. Ik noem er 3:

Als je solliciteert, word je tegenwoordig direct gegoogeld. Google je zelf maar eens, en kijk wat een recruiter ziet. Hoe actief ben jij bijvoorbeeld op LinkedIn – met inhoudelijke bijdragen, deelname aan discussies in je vakgebied, lidmaatschappen van netwerken, groepen e.d. ? Welke indruk maak je op andere social media? Vergelijk dat eens met andere – wellicht jongere – vakgenoten. Is jouw online presentatie optimaal?

Oudere sollicitanten brengen een schat aan ervaring mee. Super waardevol, maar wel in combinatie met up to date kennis. Hoe up to date is jouw kennis? Hoe nieuwsgierig ben jij naar nieuwe inzichten? En hoe zichtbaar is dat op je cv, in je motivatiemail, op internet en tijdens het gesprek?

Solliciteren kun je tot slot vergelijken met een huwelijksaanzoek. En net als een potentieel echtgenoot wil je toekomstige werkgever graag een relatie aangaan met iemand die heel bewust voor hem kiest. Als die gouden match er in jouw sollicitatie niet van af spat, en bij een ander wel, kiest men voor de ander. Een standaard sollicitatie, die je een beetje hebt aangepast, is daarom niet voldoende.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *