Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan…..

Hoe verkoop je jezelf als je solliciteert?

Het is Pippi Langkous’ grootste talent: ze durft alles en doet precies waar ze zin in heeft. En als zelfverklaard ‘sterkste van de hele wereld’ krijgt ze een heleboel voor elkaar. Wat kun je van haar leren als sollicitant, als je moet schipperen tussen realistisch zijn en jezelf verkopen?

Kies voor het eerlijke antwoord. Heb je bepaalde ervaring niet? Zeg dat dan gewoon als er naar gevraagd wordt. Maar vertel dan – net als Pippi – waarom je denkt dat je het wel kan. Welke vergelijkbare ervaring heb je wel? Vertel over eerdere situaties waarin je vergelijkbare problemen hebt opgepakt en hoe je dat hebt gedaan. Dat wekt vertrouwen; zo laat je zien dat je begrijpt wat er nodig is en dat hun ‘probleem’ bij jou in veilige handen is. Ondanks het feit dat je de gevraagde ervaring nog niet hebt.

Vertel uit jezelf over je successen. Je wil zeker niet net als Pippi opscheppen, maar tijdens een sollicitatiegesprek ben je nu eenmaal jezelf aan het verkopen. En je successen laten duidelijk zien wie je bent en wat je kunt. Een foefje om het ‘opscheppen’ gemakkelijker te maken is om vooral in te gaan op de manier waarop je het succes hebt behaald. Bijkomend voordeel is dat deze strategie het gesprek naar de inhoud van het werk trekt, en dat is natuurlijk dagelijkse praktijk voor je, zodat het gesprek een stuk comfortabeler wordt.

Vertel ook over dingen die niet goed zijn gegaan. Iedereen maakt fouten, zelfs Pippi, en daardoor is het vooral interessant om te horen hoe je het hebt opgelost. Niemand kan namelijk beloven om nooit fouten te maken, maar je kunt wel laten zien dat je in staat bent om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Wees dus niet bang om te veel aandacht aan je missers te besteden, als je maar de nadruk legt op de oplossing en het bijbehorende leerproces.

Ken jezelf. Weet waar je goed in bent en wat je nog moet leren. Wat heb je nodig om goed te kunnen presteren en waarom? Als je helder kunt uitleggen waarom deze functie zo goed bij jou past, kun je jezelf goed verkopen. En ja, daar zit een addertje onder het gras. Als de functie namelijk niet goed bij je past, wordt het lastig om jezelf gemakkelijk te verkopen. Dat zul je moeten accepteren; behalve Pippi is er namelijk niemand die alles kan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *