Als je solliciteren ervaart als meedoen aan een missverkiezing…..

Het heeft mij nooit getrokken, missverkiezingen. En dat heeft alles te maken met het systeem van zo’n verkiezing. Ronde na ronde worden de beoordelaars kritischer en worden de afwijzingsgronden persoonlijker. Hoe verder je komt, hoe meer hoop je krijgt en hoe groter de teleurstelling is wanneer je afvalt. Voel je de overeenkomst met een sollicitatieprocedure? Laten we dan eens kijken hoe je dit kunt ombuigen.

  1. Bereid je goed voor op een sollicitatie. Onderzoek de organisatie waar je wil solliciteren, zoek uit wat er speelt op de afdeling, waarom er een vacature is en wat ze nodig hebben. Kun je het niet op internet vinden? Vraag het dan.
  2. Bel met de contactpersoon. Stel vragen om te bepalen of deze vacature echt bij jou past. Stel geen vragen die je ook op de website of in de vacaturetekst had kunnen lezen. Ga in gesprek, en leer elkaar alvast een beetje kennen.
  3. Maak je cv specifiek voor deze vacature. Alleen zo maak je duidelijk dat jij de geschikte persoon bent voor de vacature. Met een standaard sollicitatiebrief kom je niet door de eerste selectieronde.
  4. Zie je cv en je motivatie als twee losse sollicitatie-onderdelen. Ga er niet van uit dat beiden worden gelezen; dat gebeurt pas als de selecteur echt geïnteresseerd is.
  5. Wees kritisch. Niet vervelend of veroordelend, maar bedenk dat ook jij op zoek bent naar je ideale werkgever. Bedenk wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Of om het naar je zin te hebben. Welke uitdagingen je nu zou willen aangaan. Enz. En maak er een tweerichtingsverkeer gesprek van. Veel leuker, en dan onderzoek je samen of je bij elkaar past.
  6. Stel vragen. Geef niet alleen antwoord op hun vragen, maar doe actief mee aan het gesprek. Als je het nut van een vraag niet begrijpt, vraag er dan gewoon naar. Denk mee en geef concrete voorbeelden. Vraag naar dingen die er spelen, waar ze nu tegenaan lopen en hoe ze met uitdagingen omgaan. Als jullie het voornamelijk over de inhoud van het werk hebben, over de uitdagingen die er liggen en samen mogelijke oplossingen bespreken, laat je jezelf ook zien. Op een veel gelijkwaardigere wijze dan als je alleen vragen beantwoordt. En kun je allebei besluiten of je samen verder wil.

Succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *