Ooit wel eens van een onzichtbare goeroe gehoord?

4 aandachtspunten om je kansen te vergroten als je na je 40e wil gaan solliciteren…….

Elke loopbaanadviseur zal het met me eens zijn; de angst om te oud te worden bevonden, is met stip de grootste angst van sollicitanten ouder dan 40. Volgens mij is dat echter niet nodig. Ik denk namelijk dat het niet de leeftijd is waar ‘oudere ‘ sollicitanten tegen aan lopen, maar het idee – of het vooroordeel – dat oudere werknemers niet meer zo nieuwsgierig, vernieuwend, of ambitieus zijn als hun jongere concurrenten.

Dat is dus goed nieuws! Immers, je kunt je zelf niet jonger maken, maar nieuwsgierig zijn, of ambitieus, is heel goed mogelijk. Bij deze daarom 4 methoden om je cv te verjongen:

  1. Zorg dat je kennis up to date is. Niet alleen in je hoofd, maar door aantoonbare cursussen en opleidingen. Het mooiste is het natuurlijk als je gedurende je hele carrière cursussen bent blijven volgen, maar ook als je dat niet hebt gedaan: begin er dan nu mee. En ga er vanaf nu mee door. Als je op de hoogte bent van de nieuwste inzichten, ervaringen en technieken heb je echt een streepje voor op andere sollicitanten. Ga dus nu op zoek naar een opleiding waar je echt beter van wordt in je vak en als je graag wil dat het je niets kost; vraag dan op 1 maart STAP-budget aan bij het UWV.
  1. Gebruik je nieuw opgedane kennis. Probeer nieuw geleerde methoden ook echt uit in de praktijk. Zorg dat je geen ervaring hebt van 20 jaar je werk op dezelfde wijze te doen, maar probeer ook andere, nieuwe werkwijzen uit. En focus niet op waarom het niet werkt, maar kijk welke ideeën wel waardevol zijn, en implementeer die in je werkwijze. Pas dan heeft jarenlange werkervaring echt meerwaarde en moeten je jonge medesollicitanten echt van goeden huize komen om aan jou te kunnen tippen.
  1. Werk op gelijkwaardige wijze samen met onervaren collega’s. Probeer niet alleen hen te leren hoe zij op jouw manier kunnen functioneren, maar neem andersom ook hun kennis van nieuwe inzichten en hun frisse blik serieus. Probeer hun werkwijze eens uit. En vice versa natuurlijk. Dan leert je jonge onervaren collega niet alleen van jou, maar jij ook van hem, of van haar. Eén plus één wordt dan wellicht meer dan twee en dat werkt in jouw voordeel. Jouw werkwijze evolueert niet alleen, maar je mening en adviezen worden veel waardevoller. Hoe meer je uit eigen ervaring spreekt en kunt vergelijken, hoe interessanter wordt het om met jou over je werk te praten. En daardoor stijgt jouw waarde op de arbeidsmarkt.
  1. Misschien doe je dit allemaal al, en word je alsnog niet uitgenodigd. Daarom wordt dit mijn meest waardevolle tip: maak het inzichtelijk. Natuurlijk in je cv, maar vooral op social media. Realiseer je dat alle sollicitanten worden gegoogeld. Solliciteren is inmiddels zoveel meer dan reageren op een vacature. Dat is echt niet meer voldoende. En op dit gebied kunnen veel oudere sollicitanten vaak nog wel wat leren van jongere sollicitanten. Gebruik social media dus om je te profileren. Discussieer met vakgenoten over het vak, deel leuke ervaringen en uitkomsten en denk met anderen mee. Houd je LinkedIn profiel up to date en zorg dat je kennis – en vooral je liefde voor je vak – zichtbaar wordt.

Mocht je dus echt goed in je werk zijn, en wellicht zelfs hard bezig zijn je te ontwikkelen richting een goeroe, maak je dan geen zorgen over je leeftijd. Zorg er voor dat je kennis en ervaring zowel van je cv als van LinkedIn af spatten, zodat je interessant wordt om te volgen. En daardoor dus benaderbaar bent voor potentiële nieuwe werkgevers. Een onzichtbare goeroe wordt immers niet gevonden…..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *